8stycznia
Soki warzywne i owocowe – jak pić?
Postanowienie, by w swojej codziennej diecie umieścić więcej soków warzywnych oraz owocowych, to dopiero początek drogi do lepszego zdrowia. Wiemy już, że lepiej postawić na sok przyrządzony w domu niż ten kupny, która ma niewiele wartości. Niestety wciąż popełniamy błędy podczas picia soków, dziwiąc się, że nasz układ trawienny reaguje rozmaitymi dolegliwościami na takie napoje. A przecież miało być lepiej! Gdzie popełniamy błędy i w jaki sposób aplikować sobie soki, by było smacznie i zdrowo?
Zmiana diety wymaga czasu
Żadna dieta, którą zaczynamy się interesować, nie może być wprowadzana nagle, bez wcześniejszego przygotowania. Nie możemy również decydować się na radykalne zmiany dietetyczne, bo zamiast czuć się lepiej, nasz stan zacznie się pogarszać. To samo jest z sokami przyrządzanymi w domu. Układ trawienny potrzebujesz czasu, bo zacznie inaczej pracować, gdy przyjdzie mu zmagać się z surowymi pokarmami.
Najlepszym rozwiązaniem jest przyrządzenie domowego soku, z wybranych produktów, chociażby z pomocą urządzeń, jakie stanowią wyciskarki wolnoobrotowe kuvings WyciskarkiSokow.pl. Mając w rękach szklankę wartościowego napoju, zaczynamy pić, ale powoli i małymi łykami. Najlepiej na czczo. Kolejne porcje możemy wypijać w ciągu dnia, jednak pamiętając o zachowaniu odstępów – minimum 2 godzin dla następnej szklanki soku, licząc od momentu spożycia posiłku bądź pozwalając swojemu organizmowi na odczekanie 20 minut od wypicia soku, nim sięgniemy po inny posiłek.
Soki z wyciskarki to skoncentrowana dawka witamin, minerałów, antyoksydantów i enzymów. Nieprzyzwyczajony układ trawienny może źle zareagować, jeśli zbyt dużą ilość takich składników przyjmie naraz. Mamy zatem bardzo zdrowy napój, po który warto sięgać, ale w odpowiednich momentach.
Przewaga warzyw zamiast owoców
Kolejny błąd, jaki zdarza nam się popełniać w przypadku spożywania soków, to wybieranie głównie owoców. Chętnie po nie sięgamy, bo są najsmaczniejsze i słodkie. Niestety zawierają sporo cukrów, więc wzrasta ich kaloryczność, a dostarczone do organizmu powodują podnoszenie się poziomu insuliny we krwi.
W wypijanych sokach powinny dominować warzywa. Owoce mogą stanowić słodki dodatek, który złagodzi ostry i wyrazisty smak niektórych warzyw. Poza tym nie zaleca się stosowania połączeń, takich jak soki kwaśne ze słodkimi lub kwaszone z surowymi.
Dobrze jest także pamiętać o urozmaiceniu, bo nawet ulubiony produkt w końcu może nam się znudzić. Mamy przecież całą gamę warzyw i owoców do wyboru, nawet egzotycznych gatunków. Jesteśmy w stanie niemal każdego dnia przyrządzić inny sok. Urozmaicenie ma w tym wypadku jeszcze jeden bardzo ważny aspekt, a tyczy się w dużej mierze zielonych liści. W nich znajdujemy szczawiany, które w nadmiarze nie sprzyjają naszemu organizmowi. To jeden z głównych czynników decydujących o konieczności zachowania różnorodności.
Etap przyzwyczajania organizmu
Jeśli planujemy włączyć soki do swojej codziennej diety, zróbmy to z głową i w sposób zdrowy. Zacznijmy od małych ilości i kilku porcji na dzień. Może to być pół szklanki soku, co kilka godzin. Z czasem będziemy zwiększać te ilości nawet do 1-3 litrów, jeśli wskazaniem do picia soków okaże się być jakieś schorzenie. Pijmy zatem soki, ale najpierw przygotujmy swój organizm do ich spożywania.
Materiał zewnętrzny
Komentarze (0)
Zostaw komentarz