20września
Weselne menu - co warto wziąć pod uwagę podczas wybierania?
Wybór dań do weselnego menu tylko na pierwszy rzut oka wydaje się sprawą łatwą. W przypadku tradycyjnego polskiego wesela istotne są nie tylko same potrawy, ale również ich ilość. Inaczej jest w przypadku uroczystości bardziej nowoczesnych, które również są obecnie popularne.
Co jeszcze warto wziąć pod uwagę komponując zestaw posiłków w tym wyjątkowym dniu?
Wybieranie dań do weselnego jadłospisu będzie znacznie prostsze, gdy już wybierze się odpowiednią kuchnię. Obecnie nie ma problemu ze znalezieniem restauracji czy domu weselnego, który będzie miał w swojej ofercie gotowanie potraw z niemal dowolnego zakątka świata. Jednocześnie dobrze jest wybrać taką firmę, która ma już doświadczenie w planowaniu weselnego menu. W ten sposób można ułatwić sobie dobór potraw w taki sposób, by każdy gość był zadowolony. Jednocześnie szef kuchni nie powinien narzucać własnej wizji wesela - jeśli wiadomo, że niektóre dania będą niemile widziane, para młoda powinna mieć możliwość zrezygnowania z nich.
W przypadku tradycyjnego wesela zazwyczaj nie ma problemu ze znalezieniem odpowiedniego lokalu. Praktycznie wszystkie oferują przygotowanie znanych potraw, takich jak rosół czy bigos. Jeśli liczy się na kuchnię bardziej egzotyczną lub na przykład wegetariańską, warto poszukać lokalu lub cateringu znacznie wcześniej. To pozwoli uniknąć problemów zarówno z wyborem dań, jak i ich przygotowaniem.
Dobór dań na wesele zależy również od pory roku. Choć obecnie możliwe jest właściwe przechowywanie wielu potraw, to jednak zawsze warto brać pod uwagę okoliczności, które mogłyby wpłynąć negatywnie na podawane jedzenie. Latem lepiej zrezygnować z większości potraw, które szybko stają się nieświeże. Niewskazane są ciasta z dużą ilością galaretki czy potrawy zawierające surowe mięso. Jeśli tematyka wesela wymaga tego typu potraw nawet w okresie gorącego lata, warto sprawdzić,czy dany lokal posiada idealne warunki do ich przechowywania.
Komentarze (0)
Zostaw komentarz